Voordat je het weet gaan ze naar school…

Ik weet het nog als de dag van gisteren, ik was zwanger was van onze dochter en ik raakte aan de praat met een buurvrouw. We hadden het over kinderen en hoe snel alles gaat. “Geniet nog maar, voordat je het weet gaat de kleine naar school”. Even voor de zekerheid, dit zei ze toen ik nog zwanger was. Ik weet nog dat ik dacht “zo’n vaart zal het wel niet lopen”. De kleine moest immers nog geboren worden. Nou zo’n vaart liep het wel dus…

Een paar weken terug liggen we lekker met z’n drieën te luieren en valt er een brief van de gemeente op de deurmat. Een informatiebrief over scholen in de buurt, welke stappen te zetten zijn en dat het wel zin heeft om op tijd te kijken naar een passende school. Pfffffhuuuu… die komt even hard aan. Ons meisje is toch net pasgeboren. We leggen de brief aan de kant en kroelen lekker verder. Lekker onthaasten, zaterdag ochtend in ons nest.

Maar stiekem waren we er al een tijdje over scholen aan het praten. Welke schoolvorm vinden wij passend, wat vinden wij belangrijk aan een school, wat vinden we van de afstand naar de school enz. We hadden het er dus al over en ik moet zeggen, dat er toch enigszins sprake is van keuzestress. Van huis uit ben ik niet gewend om een “school te kiezen”. Bij ons in de stad hadden we twee scholen. Kinderen uit wijk A gingen naar school A en kinderen uit wijk B gingen naar school B. Klaar.

Gelukkig zijn mijn partner en ik het met elkaar eens over, hoe wij denken wat onze dochter nodig heeft. Ons eisenpakket was al in de maak, zeg maar. Aan de brief toegevoegd was een checklist, waarop je kunt letten bij het kiezen van een school. Allemaal nuttige tips van Loes, een landelijk opvoedsteunpunt. Maar 1 tip ontbrak. “Hoe voelt jouw kind zich op de school”.

Wij waren van plan om binnenkort bij een of twee scholen te gaan kijken en onze dochter willen we meenemen. Hoe reageert zij op de school, op het gebouw, op de mensen in het gebouw. Wat verteld zij er ons later over, hoe wordt er op haar gereageerd. Allemaal indicaties, vinden wij, of onze dochter er op de juiste plek zit. Niet alleen de weg naar school toe vinden wij belangrijk, ook wie haar weg op school begeleid en vanuit welke visie dat gebeurd.

Dus ja, de buurvrouw had gelijk; de tijd vliegt voorbij. Ik geniet het komende jaar nog maar even voordat ze naar school gaat. Ik vind het wel een behoorlijke stap, maar ik ben blij dat ik dit niet alleen hoef te beslissen en dat een van de medebeslissers onze dochter is… Ik weet dat zij mij kan laten zien wat haar plek is!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s